Hvad er forumteater?

Forumteater er en interaktiv teaterform, hvor skuespillere viser et teaterstykke med en tilspidset eller problematisk situation på en arbejdsplads. Det er en fiktiv historie, men med visse ligheder fra den pågældende arbejdsplads. Det, der vises, afspejler noget væsentligt fra hverdagen.

Efter man har set en scene, er der en kort debat og scenen vises igen. Denne gang skal publikum styre hovedpersonen ved at foreslå, hvad der skal siges for at forbedre udfaldet. Eller publikum kan selv vise hovedpersonen, hvad der skal gøres.

Den, der organiserer hele arrangementet og som er bindeleddet mellem publikum og skuespillere kaldes foruminstruktøren, men den rolle kan også have andre navne som fx fascilitatoren, spillederen eller jokeren. Det er den person, der hjælper spillet i gang, og sørger for udviklingen i scenen. Foruminstruktøren holder den røde tråd ved at sørge for, at debatten relateres til formålet.

Foruminstruktøren hjælper tilskuerne med at ændre scenariet i den retning, de ønsker det. Undervejs vil foruminstruktøren stille opgaver, der giver publikum muligheder for reflektion og ideer til nye handlinger i hverdagen. Noget der kan medføre flere nuancer i medarbejdernes forståelse af, dybest set, dem selv.

Denne indsigt kan give en ny selverkendelse, ikke mindst når den blandes med humor og forløsende latter. Forumteater kan sammenlignes med et laboratorium, hvor man trygt kan afprøve nye muligheder.

Forumteater er velegnet til grupper på op til 110 mennesker (med mere end 110 personer spilles med lydforstærkning). Hele forløbet med teater og bearbejdning af teater varer fra ca. 1 time og opefter.