Uddybning af forumspil?

I et forumspils forløb arbejder deltagerne i en gruppe med et overordnet emne eller tema, som de selv skal omsætte til en aktuel situation fra deres hverdag. Gruppen bestemmer selv hvordan spillet skal formes og åbner på den måde for skaberlysten og fleksibilitet i samarbejdet deltagerne imellem.

Hvordan gør man?
Forumspillet spilles i første omgang uden afbrydelser eller indblanding. Når spillet og problemet er vist og tilskuerne har set hvor galt det kan gå, starter man forfra. Men denne gang har tilskuerne mulighed for at standse spillet og hjælpe spillerne med nye replikker og sætninger der kan forbedre forløbet. Spillet bliver et laboratorium hvor man kan afprøve idéer og se den mulige konsekvens.

grin_komp
Forumets reaktion i forumspil

Forberedelse af et forumspil
Deltagerne vælger et aktuelt emne og inddeles på den måde i grupper. De får til opgave at vise et kort spil/case om en situation fra deres professionelle praksis. Gruppen får kort forberedelsestid  til udveksling af idéer og til at finde nøglereplikker, der er velegnet til at belyse deres opfattelse af problemet. Det er en intensiv proces hvor deltagerne har et højt engagement, da de skal arbejde kreativt med noget der er vigtigt for dem.

Facilitatoren også kaldet foruminstruktøren
Spillet ledes af en foruminstruktør, som styrer processen og sikrer, at de temaer der belyses, udforskes til ende og at der skabes et trygt forum til udfordring og afprøvning af idéer. Foruminstruktøren sørger for at det, der sker i forumet også relateres til formålet.

<p style=”text-align: left;”>Afslutning af et spil</span></strong><span style=”font-family: Arial;”><br />
Når spillet er færdigt , leder jokerinstruktøren en refleksions og aftalerunde, hvor der samles op på de mange tiltag og hvilke erkendelse spillet har medført og hvad der skal arbejdes videre med, herunder hvordan man kommer i gang.</span></p>

Efter et forumspil
Når spillet er færdigt, leder foruminstruktøren en refleksions og aftalerunde, hvor der samles op på de mange tiltag og hvilke erkendelser spillet har medført. Blandt andet kan der udarbejdes en handlings og implementeringsplan.